mandag 16. juni 2008

Lærebøker neste skoleår

Skrev for noen uker siden om at det hadde vært lurt å dele refleksjoner rundt lærebokvalg på bloggene sine. Jeg ser at flere har gjort det, men ikke jeg... Plutselig skjedde det litt for mye i mitt liv slik at bloggen min ble liggende brakk en stund. Men nå har jeg fått hode over vannet igjen. Jeg skal bare ha to fag til neste år, fordi stillingen min i fylkeskommunen utvides. I tillegg har jeg planer om å ta matematikk didaktikk med vekt på bruk av digitale vektøy ved NTNU (nettbasert), håper det blir lærerikt.

I samfunnsøkonomi 2 på vg3, har jeg funnet ut at jeg skal velge Gyldendal sin bok. Dette skoleåret har jeg benyttet meg av Cappelens bok Pareto1 for samfunnsøkonomi 1. Jeg har forsåvidt vært fornøyd med den. Boken er fyldig og god. Men min erfaring så langt, er at det er jeg som lærer som er mest glad for at den er fyldig, masse spennende å lese, mange eksempler fra virkeligheten osv. Men jeg erfarte at de fleste av elevene leser bare korte fakta. Dette samsvarer med det Jørn skriver i sin blogg. I tillegg bruker jeg selv mange aktuelle eksempler eleven og jeg finner på nett. Dette vil jeg fortsette mer med, elevene skal finne relevante eksempler selv, tror det er lurt. Derfor er jeg blitt tilhenger av korte fakta bøker, spesielt i fag der nettet utgjør en stor ressurs. Jeg har vært inne på tanken å kjøre uten lærebok også. Men jeg ønsker å ha lærebok når faget er nytt, og jeg har ennå ikke hatt vg3(VKII) i samfunnsøkonomi gjennom et helt år. Nettsiden til Cappelen kommer jeg derimot til å bruke flittig, de har bedre nettside, legger stadig ut oppdaterte artikler gjennom hele året. Dette er flott.

I matematikk S2(vg3), velger vi i år Cappelens bok SinusS2, ingen av S2 bøkene er ferdig trykket ennå (R2 er prioritert hos alle forlagene...), så forlagene stiller likt. Jeg får ikke vurdert annet enn på bakgrunn av S1 bøkene, og må forutsette at de kjører nogenlunde samme struktur på S2. Vi har benyttet Aschehoug i år, men jeg har ikke vært fornøyd med Lokus. Hverken innholdsmessig eller påloggingsopplegget. Cappelens sider har vært vel så bra, gratis er de også. Flott ikke å være avhengig av egen pålogging.

Jeg synes forøvrig at forlagenes nettsider bør tilby noe mer enn flervalgstester og enkle lydløse animasjoner før de kan ta betalt for dem. Integrering av tester fra nettstedet og inn i It'slearning ville spart oss for mye arbeid. Animasjoner med lyd og bilde, som forklarer regneoperasjoner eller eksempeloppgaver fra boken kunne vært flott. Men jeg har begynt å lage dem selv vha av Camtasia og tablet PC.

Ingen kommentarer: